EGYÜTTMŰKÖDÉS ISASZEGÉRT EGYESÜLET


A tartalomhoz

Főmenü:


Angyal a hősökért 2008

Események > Rólunk írták


Beszélgetés Makovecz Imrével



Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar organikus építészet nemzetközileg is elismert képviselője. Számára az építészet a környezetükbe illő, emberbarát, természetes anyagok felhasználásával készült építményt jelenti. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki, a teteje pedig az égből esett volna le rá. A magyar organikus építészet, a nemzetközivel ellentétben, a népi művészetet is belevonja az építészetbe. Makovecz művei a modern és a hagyományos építészetet illesztik össze. Műveiben, a magyar kultúrára támaszkodva egyesíti a múltat a jelennel. Építészetének alapeleme a természetesség, amelyben nagy szerepet kap a fa is. A fát főleg a tető megépítésére és a belső illetve a külső díszítésre használja fel. Sajátos az építményeinek alakja, formája is. 1959-től különböző állami tervezővállalatoknál dolgozott. Karrierjében az áttörés akkor következett be, amikor 1981-ben önálló építészirodát alapított. Számos teljesen egyéni kompozíciójú középületet (templomot, művelődési házat) tervezett elsősorban vidéki és határon túli magyar városokban. Fő műve az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja volt. Legjelentősebb alkotásai Sárospatakon, Pakson, Siófokon, Zalaszentlászlón, Jászkiséren, Jászapátiban, Kakasdon, Makón, Piliscsabán, Alsólendván, Budapesten, Temesváron, Csíkszeredán - a teljesség igénye nélkül - csodálhatók meg.

Konzervatív közéleti személyiségként is ismert, több jelentős elismerésben, kitüntetésben részesült.
Az október 6-án felavatott és megszentelt Emlékező Angyal műalkotás terveit Makovecz Imre, Kossuth- és Ybl-díjas építész tervezte, majd ajándékozta városunknak az Együttműködés Isaszegért Egyesület felkérésére. A művész úr - bár nagyon ritkán vesz részt ünnepségeken - eljött hozzánk, hogy együtt ünnepeljen az itt élőkkel. Az isaszegi Királyerdő történelmi csendjében szerényen, hangját nem hallatva átélte velünk együtt az ünnepi szavak igazságát, valóságát, gyönyörködött a legkisebbek, az utódok angyalokat idéző játékában, megigazgatta az emlékmű tövébe elhelyezett virágszálakat. Ajándékot adott nekünk, mi pedig tisztelettel fejet hajtunk és köszönetet mondunk.

- Csodálatos építészeti remekművei, nagy munkái mellett hogyan s miért vállalta el ennek a kicsiny, de számunkra oly kedves és fontos alkotásnak a tervezését?
Egy feladat fontossága nem növekszik a nagyságával. Az isaszegi halott honvédek emlékhelye ugyanolyan fontos, mint az aradi emlékmű.

- Közismert, hogy szerves építészeti stílusában a természetes anyagok, a fa meghatározó elem úgy szerkezeti, mint díszítőelemként. Az isaszegi Katonapallagon az aradi vértanúk tiszteletére tervezett alkotás is tölgyből készült. De miért éppen az Emlékező Angyal nevet adta neki?
Az angyal-lét egy fokkal magasabb az emberénél. Ismerjük az őrangyalt replika audemars piguet, mindannyiunknak van. Velünk örül és velünk együtt sír, megtestesülni azonban nem tud. Halottaink nyugalmát őrizze a győzelem angyala.

- Az egykori győztes isaszegi csata helyén milyen érzések töltötték el, milyen élményeket vitt magával Isaszegről?
Nem tudtam erről a helyről. Nem tudtam, hogy titokban, jeltelenül kellett hősi halottainknak itt nyugodniuk. Nem tudtam, hogy hosszú éveken, évtizedeken át titokban hoztak fel virágot, mécsest halottak napján. A Katonapallagnak erős sugárzása van. Mélyebb a csönd a szokásosnál.
Szeretettel gondolok az Egyesületre, s azokra, akik feljöttek az erdőbe a holtak angyalához.



Dr. Székelyné Opre Mária



ISASZEG ÖNKORMÁNYZATI TÁJÉKOZATÓ
VII. évfolyam, 11. szám • 2008. november






Főoldal | Egyesületről | Események | Népművészet | Videó | Galéria | Oldaltérkép

| Az oldal Internet Explorer böngészőre lett optimalizálva! | Készítette: Együttműködés Isaszegért Egyesület | e-mail: kier3ster@gmail.com |

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe